Bugun...


Osmanlı Sofralarından Günümüze Ulaşan Tarifler
Yemek yemeyi çok seviyoruz, biraz tarih sayfalarını karıştırdığımızda görüyoruz ki zaten hep sevmişiz. Zamanında bu yemekleri yiyen padişahlar çok yaşamış ama saray mutfağının efendileri olan Üstüdan-ı Matbah-ı Has'lar miras bıraktığı bu harika lezzetler ile daha uzun yaşadıkları kesin!Zamanında Fatih Sultan Mehmet'in, Yavuz Sultan Selim'in midesine girmiş, damağında tat bırakmış 12 tarifi alıp sizin için günümüze kadar getirdik, buyurun sizi böyle alalım sultanım...

Osmanlı Sofralarından Günümüze Ulaşan Tarifler
+ -

Yemek yemeyi çok seviyoruz, biraz tarih sayfalarını karıştırdığımızda görüyoruz ki zaten hep sevmişiz.

Zamanında bu yemekleri yiyen padişahlar çok yaşamış ama saray mutfağının efendileri olan Üstüdan-ı Matbah-ı Has'lar miras bıraktığı bu harika lezzetler ile daha uzun yaşadıkları kesin!Zamanında Fatih Sultan Mehmet'in, Yavuz Sultan Selim'in midesine girmiş, damağında tat bırakmış 12 tarifi alıp sizin için günümüze kadar getirdik, buyurun sizi böyle alalım sultanım...

1. Saray Böreği

Saray Böreği
 
500 gr un
1 yumurta
150 gr eritilmiş tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 su bardağı su
 
Harç için
150 gr beyaz peynir
200 gr kıyma
3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
5 soğan
1 yumurta
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
50 gr dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı kuşüzümü
 
Üzeri için
1 yumurta
 
Hamur için tereyağı hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurun ve dört parçaya ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp yanm saat bekletin.
Hamurları merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Üzerlerine eritilip ılınmış tereyağını sürüp üçe katlayın. Tekrar yağlayıp kare şeklinde açın. Buzdolabında 1 saat bekletin.
Ufalanmış peynir ve maydanozu bir kapta karıştırın. Ayçiçeği yağı, şeker ve soğanı tencerede soteleyin. Kıyma, kuşüzümü, tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika pişirin.
Hamurları kare şeklinde açıp yağlayın. Buzdolabında yarım saat daha bekletin.
Hamurları dikdörtgen şeklinde açıp ortalanna iç malzemeleri ekleyin. Rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin ve üzerlerine çırpılmış yumurtayı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin.
 
2. Hünkar Beğendi
Hünkar Beğendi
 
Tas kebabı için;
500 gr. kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
1 adet beyaz soğan
2 çorba kaşığı tereyağ
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet dolmalık biber
1 tatli kaşığı domates salçası
1,5 bardak su
1 çay kaşığı tuz
1 tutam karabiber
 
Beğendi için;
3-4 adet Bostan patlıcanı
75 gr tereyağ
2 corba kaşığı tepeleme un
1,5 bardak kadar ılık süt
1 tutam tuz
1 avuc rende taze kaşar
1 tutam rende Muskat
 
Soğanları ufak yemeklik doğrayın ve tereyağında öldürünceye kadar döndürün
Etleri ilave edin, orta ateşte önce suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin
önce ince kıyılmış sarımsakları sonra biberi irice doğrayıp tencereye ekleyin
Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, ve suyunu çeken ete ekleyin
Domates salçası, tuz karabiber ve suyunu da ekleyin, iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın ve tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin. 
 
Beğendi için önce tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın
 
Patlıcanları kürdan ile delin ve direk ateş üzerinde pişirin
Dışı iyice pişen patlıcanları alıp bıçakla kabuklarından ve sapından ayırıp tenceredeki unlu karışıma atın
Tencereyi tekrar ağır ateş üzerine alın, karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin,kaşarları ekleyin.
 
Tencereyi ateşten alın ,tuzu rende muskatı ve ılık sütü ekleyin, karıştırıp kenarda patlıcanın sütü çekmesi için dinlenmeye bırakın
 
3. Mutancana
 
Mutancana
 
800 gr kuzu eti
100 gr arpacık soğan
50 gr soyulmuş iç badem
50 gr kuru kayısı
30 gr razaki üzüm
50 gr kurutulmuş mürdüm eriği
50 gr kuru incir
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı bal
Tuz
2 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı sumak
 
Tencerede erittiğiniz tereyağına eti ilave edin ve suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak kavurun. Ufak doğranmış soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Ilık suyu ekleyin ve kısık ateşte 45 dakika pişirin.
 
Üzüm, mürdüm eriği, bal ve tuzu ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Başka bir tavada sıcak suda haşlanmış badem, jülyen doğranmış incir ve kayısıyı soteleyin. Servis tabağına alıp taze kekikle servis yapın.
 
4. Dane-i Sarı Pilavı
 
Dane-i Sarı Pilavı
 
2 su bardağı yasemin pirinci 
Yarım su bardağı nohut 
6 çorba kaşığı tereyağı 
4 su bardağı et suyu 
1 çorba kaşığı gülsuyu 
Bir tutam safran 
2 dal maydanoz 
Tuz
 
Nohutları bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün tuzlu suda haşlayın. Pirinci ılık tuzlu suya koyun. 1 saat bekletip süzün. Tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine pirinç ve bir tutam tuz ekleyip pirinç beyazlaşana dek karıştırarak kavurun. Pirincin yarısını başka bir tencereye alın. Kalan pirincin üzerine kemik suyunun yarısını ve haşlanmış nohudu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. Safranı, gülsuyu ve 5 çorba kaşığı et suyuyla birlikte küçük bir cezveye alıp birkaç dakika kaynatın. Diğer tenceredeki pirincin üzerine kalan et suyunu ve safranı ekleyin. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Pilavların üzerine kağıt havlu koyup 10 dakika demlendirin. Çok büyük olmayan bir kaseyi soğuk suyla ıslatın. İçine önce safranlı pilavı, sonra nohutlu pilavı koyun. Servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Kalan pilavı da aynı şekilde hazırlayın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın..
 
5. Osmanlı Çorbası
 
Osmanlı Çorbası
 
100 gr kemiksiz dana eti
10 adet mantar
2 adet taze soğan
1 adet domates veya 1 çorba kaşığı saIça
1 su bardağı kıyıImış ıspanak
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
4 su bardağı et suyu
 
Küçük küçük doğranmış etIeri haşIayın. Daha sonra bir tavaya biraz tereyağı aIın ve etIeri yağda biraz çevirin.
Başka bir tencereye kaIan tereyağını koyun. İçine diIimIenmiş mantar ve kıyıImış ıspanakIarı atın.
SebzeIer suyunu saIana dek sote edin. İçine ıIık suyIa eziImiş saIça veya rendeIenmiş domatesIe unu dökün.
Biraz sonra etIeri ve et suyunu ekIeyip, 25 dakika pişirin. Üzerine yeşiI soğan doğrayarak servis yapın.
 
6. Demirhindi Şerbeti
 
Demirhindi Şerbeti
 
170 gr demirhindi
2 litre su
2 adet kuru karanfil
1 adet çubuk tarçın
1 su bardağı toz şeker
 
Demirhindilerin kabuklarını ayıklayın. Ayıkladığınız demirhindileri tencereye alın. Üzerine 2 litre suyu koyarak kapağını kapatın ve 1 gece bekletin.
Sabah yumuşayıp rengi değişen demirhindilerin üzerine 2 adet kuru karanfil, 1 adet çubuk tarçın ve 1 su bardağı toz şekeri ekleyerek kaynatın.
Yaklaşık 1,5 saat önce orta sonra kısık ateşte kaynattığınız şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyup posası çöken şerbeti süzün ve buzdolabında soğutarak servis yapın.
 
7. Zerde
 
Zerde
 
2 türk kahvesi fincanı pirinç
3 çay bardağı şeker
6 su bardağı su
1 küçük tutam safran +1 türk kahvesi fincanı sıcak su
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta + 1 türk kahvesi fincanı su
1 çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Süslemesi içinFile fıstık, kuş üzümü, çam fıstığı
 
Pirinçleri 2-3 su yıkayın ve nişastasını olabildiğince akıtın ve süzün.
Süzdüğünüz pirinçleri, şeker ve suyu tencereye alın. Orta ateşte ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.
Safranı 1 türk kahvesi fincanı kaynar suyun içine atın ve rengini vermesini sağlayın. Nişastayı 1 türk kahvesi fincanı kadar su içinde eritin.
Pirinçler pişip hafifçe patlamaya başlayınca içine kuş üzümü, fıstık, safran, zerdeçal ve erittiğiniz nişastayı ekleyin.
Karışım koyulaşıp boza kıvamı almaya başlayıncaya kadar ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.
Kıvam alan zerdeyi kepçe yardımıyla kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelip üzeri donmaya başladığında üzerini süsleyerek buzdolabına alın.
1 saat kadar dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis yapın.
 
8. Sakızlı Muhallebi
 
Sakızlı Muhallebi
 
1 su bardağı şeker
2,5 su bardağı süt
¾ su bardağı mısır nişastası
½ su bardağı su
3 adet damla sakızı
½ su bardağı file fıstık
 
Orta ateşte bir tencereye şeker ve sütü ekleyip şeker eriyinceye kadar ısıtın.
 
Derin dondurucudan damla sakızını çıkarın ve havanda dövüp, sütün içine karıştırın ve kaynamaya bırakın.
 
Mısın nişastasını ayrı bir kapta soğuk su ile iyice çırparak karıştırın.
 
Süt kaynamaya başlayınca içine file fıstıkları ilave edin ve hazırladığınız nişastayı yavaş yavaş tenceredeki sütün içine sürekli çırparak ilave edin.
 
Tüm karışım 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra, servis edeceğiniz kaba dökün ve soğumaya bırakın.
 
Üzerini file fıstık ile süsleyerek servis edin.
 
9. Darrüzziyafe Köftesi
 
Darrüzziyafe Köftesi
 
300 gr yağlı kıyma
2 kemiksiz tavuk but
1 rendelenmiş soğan
3 diş ezilmiş sarımsak
½ yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay bardağı file antep fıstığı
karabiber, pul biber, kırmızı toz biber, kekik 
 
Hamur için
200 gr un
2 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 yemek kaşığı su
tuz
sürmek için 1 yumurta akı 
 
Hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kabın içine alıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde etmek için yeteri kadar su ilave edip iyice yoğurun. Üzerini örtüp 30 dk dinlendirin. Köfte için 2 tavuk budunu mutfak robotu ile çekip kıyma haline getirin.  File antep fıstığı hariç kalan tüm köfte malzemelerini tavuk kıyması ile beraber derin bir kabın içine alıp iyice yoğurun. Hamurunuzun üzerine az un serperek merdane yardımıyla ince olacak şekilde açın. Köftenizi açtığınız yufkanızın üzerine yayın. File antep fıstığını üzerine serpin. Kenarından sararak rulo haline getirin. Uç kısmına yumurta akını sürüp kenarını yapıştın. Derin dondurucuda 1 saat bekletin. Ardından 1 parmak kalınlığında dilimler kesin. Fırını 180 dereye getirin ve 5-6 dk ısıtın. Ardından köftelerinizi tel rafa yan yana olacak şekilde yerleştirin. Yaklaşık olarak 10-12 dk pişirdikten sonra servise sunun.
 
10. Fodula
 
Fodula
 
4 adet küçük yuvarlak çavdar ekmeği 
600 gram kuşbaşı dana eti 
2 çorba kaşığı tereyağı 
1 adet soğan 
1 çay bardağı bezelye 
1 adet havuç 
1 adet domates 
Bir tutam toz rezene 
Bir tutam anason 
Yeteri kadar sıcak su 
1 çay fincanı kurutulmuş adaçayı 
Tuz 
 
Tereyağının yarısını bir tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine eti ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekene kadar kavurun. Tencereye bezelye, küp doğranmış havuç ve domatesi katın. Rezene, anason ve tuzu da ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Suyunu kontrol ederek et yumuşayana kadar pişirip, ocaktan alın. Çavdar ekmeklerinin üzerini kapak şeklinde kesin. İçlerini çıkarıp, etli harcı paylaştırın. Daha sonra bir fırın tepsisine yerleştirin. Kalan tereyağını küçük bir tavada eritip, üzerine adaçayı ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın ve ekmeklerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirip servis yapın.
 
11. Ballı Mahmudiye
 
Ballı Mahmudiye
 
500 gr kemikli tavuk but
500 gr tavuk göğüs eti
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı bal
100 gr kuru kayısı
100 gr badem
50 gr kuru üzüm
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Yarım litre tavuk suyu
4~5 dal dereotu veya maydanoz
 
Tavuk etlerini bol suyla içine biraz tuz ekleyerek haşlayın. Haşladığınız suyu ayırın. Tavuk etlerini kemiklerinden ayırın. Yağı geniş bir tencereye alın. Haşlanmış tavuk etlerini ekleyip pembeleşinceye kadar hafifçe kızartın. Soğanı küp küp doğrayıp ilave edin, birkaç dakika daha kavurun. Bademleri 10 dakika ılık suda beklettikten sonra kabuklarını soyun ve tencereye ekleyin. Hafif pembeleştikten sonra üzerine bal, üzüm, kuru kayısı, tarçın, tuz, 1 limonun suyu ve yarım litre tavuk suyunu ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. İnce kıyılmış dereotu veya maydanozla süsleyerek servis yapın.
 
12. Kavun Dolması
 
Kavun Dolması
 
1 adet kışlık kavun
 
İç harç için
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 avuç badem
1 avuç Antep fıstığı
1 avuç kuş üzümü
400 gram dana kıyma
1 kahve fincanı baldo pirinç
1 koca tutam dereotu
1 koca tutam maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam toz kişniş
1 tutam yenibahar
 
Kavunlu sos için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yarım tutam dereotu
1 yarım tutam maydanoz
1 yarım çay bardağı su
 
Soğanın kabuklarını soyup küp küp doğrayın. 2 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Önceden sıcak suda bekletip kabuklarını soyduğunuz bademi soğana ekleyin. Aynı yöntemle kabukları soyulmuş Antep fıstıklarını da ekleyin.
 
Sıcak suda bekletilerek şişirilmiş kuru üzümlerinizi de ekleyip karıştırın. Dana kıymayı tavaya ekleyip ezerek kavurma işlemine devam edin. 5 dakika kadar sıcak suda kaynatılıp süzülmüş pirinci de ekleyin. Doğranmış maydanoz ve dereotunu ekledikten sonra yavaşça karıştırın. Tuz, karabiber, toz kişniş ve yenibaharı da ekleyip karıştırın. Kavunun baş kısımlarını kesin. Ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkartıp ayrı bir kaba ayırın. Kaşık yardımıyla kavunun içini daire biçiminde oyun. Çıkan parçayı da bir kaba ayırın.
 
Kavunun içini hazırladığınız harçla doldurun. Kavunları fırın tepsisine yerleştirin. 180 C'de 20 dakika pişirin. Kavunun içini oyarken ayırdığınız iç kısmını bıçak yardımıyla doğrayın. 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Kavunları ekleyip karıştırın. Yarımşar tutam kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekledikten sonra kavunları ezerek karıştırmaya devam edin. Suyu ilave edin. Tavanın altını kısıp kavunlu karışımı pişmeye bırakın.



Bu haber 3468 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI