Bugun...


Bu yiyecekler beyninizi tüketiyor!
Hangi yiyecekler beynimize zarar verir? Beyin sağlığımız için hangi gıdalardan uzak durmalıyız? İşte beyni tüketen besinler listesi...

Bu yiyecekler beyninizi tüketiyor!
+ -

 

Tükettiğiniz besinleri 'kilo aldırır mı?'kaç kaloridir?' gibi soruları düşünerek yiyoruz birçoğumuz. Fakat, kilomuzu ve vücudumuza yerleşen yağı düşünürken, vücudumuz konusunda bazı şeyleri ihmal ediyoruz. Besinlerden aldıklarımız sadece kilomuzu etkilemiyor. En çok etkilenen organlardan biri beyin...

BU BESİNLERE DİKKAT!

Yediklerimizden, içtiklerimizden etkilenen beyin, tükettiklerinize göre reaksiyon veriyor. Yani beyin gücünüzü güçlendiriyor veya zayıflatıyor. Bu noktada da devreye 'beyni tüketen, zayıflatan besinler nelerdir?' sorusu giriyor. İşte beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekler...

antrikot ile ilgili görsel sonucuANTRİKOT
Etin en çok sevilen yerlerinden biridir antrikot. Ancak 170 gram antrikotta 12 gram doymuş yağ bulunuyor. Fizyoloji ve Davranış çalışmasında doymuş yağların kalbin yanı sıra, Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve bilişsel işlevi olumsuz etkilediği açıklandı.

işlenmiş proteinler ile ilgili görsel sonucu

İŞLENMİŞ PROTEİNLER

Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır.

dondurma ile ilgili görsel sonucu

DONDURMA

Yarım kase vanilyalı dondurmada 10 gram doymuş yağ ve 19 gram şeker bulunuyor. Birçok çalışma, doymuş yağ ve şekerden zengin diyetlerin bilişsel becerileri ve sözel belleği azalttığı gösterilmiştir. Uzmanlar, dondurma yerine, yaban mersini veya çilekle birlikte yoğurt yiyebileceğinizi söylüyor.

ŞEKER VE ŞEKER ÜRÜNLERİ ile ilgili görsel sonucu

ŞEKER VE ŞEKER ÜRÜNLERİ

Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir. Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.

alkol ile ilgili görsel sonucu

ALKOL

Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.

Ä°lgili resim

FAST FOOD

Yakın zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır.

FAST FOOD ile ilgili görsel sonucu

Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.

KIZARMIŞ YİYECEKLER ile ilgili görsel sonucu

KIZARMIŞ YİYECEKLER

Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar.

Ä°lgili resim

Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir.Ä°lgili resim

KONSERVE TON BALIĞI

Amerikan Kalp Derneği, haftada en az iki kez ton balığı gibi yağlı balık yemeyi öneriyor. Bu önerilere sadık kalıp, kalbinize ve beyninize iyilik yapıyorsunuz. Ancak, konserve kutuda satılan ton balıklarının yarar değil zarar verdiği belirtiliyor. Ağır metallerin tüketilmesi bilişsel gerilemeye neden olabilir. Bu yüzden güvenliğiniz için alabalık gibi balıklar tüketebilirsiniz.

donut ile ilgili görsel sonucu

DONUT

Donut temel olarak beyniniz için en tehlikeli iki maddeden oluşur: şeker ve doymuş yağ. Orta ölçekli bir donut 12 gramdan fazla şeker ve 7 gram doymuş yağa sahiptir. Bunların ikisi de bilişsel işlevi azaltır. Daha sağlıklı olmak için bu tür tatlılardan uzak durmalısınız.

Ä°lgili resim

SOYA SOS

Suşinizde biraz soya kullanmanız büyük bir şey gibi görünmeyebilir, ancak bir yemek kaşığı günde önerilen tuz alımının yaklaşık yüzde 40'ına sahiptir! Yakın zamandaki bir Nöroloji çalışmasına göre; çoğu zaman çok fazla tuz ve sodyumla paketlenmiş soya sosu gibi gıdaların tüketilmesiyle hipertansiyon ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu, organizasyon becerilerinde ve hafızada sorunlar meydana gelebilir.İŞLENMİŞ VEYA ÖNCEDEN PİŞİRÄ°LMİŞ GIDALAR ile ilgili görsel sonucu

 

İŞLENMİŞ VEYA ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ GIDALAR

Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer'a neden olur.

ÇOK TUZLU GIDALAR ile ilgili görsel sonucu

ÇOK TUZLU GIDALAR

Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. Bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.

trans yağlar ile ilgili görsel sonucu

TRANS YAĞLAR

Kesinlikle her türlü trans yağdan uzak durulmalıdır. Trans yağlar bir çok ciddi soruna yol açar. Beyne de oldukça zarar verir. Refleksleri öldürür, beyin işlevinin kalitesini düşürür. Ayrıca felç riskini de maksimum düzeye çıkarır. Alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çıkar.

Ä°lgili resim

YAPAY TATLANDIRICILAR

İnsanlar zayıflamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanırlar. Bunların daha az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Uzun kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açar.

Ä°lgili resim

NİKOTİN

Nikotin bir besin olmasa da beyni etkileyen güçlü faktörler arasında yer alıyor. Nikotinin zararları saymakla bitmez. Beyinle ilgili olanına gelince... Vücudunuzun en önemli organı olan beyninize kan gitmesini engeller. Kan gitmezse oksijen de gitmez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kaynak: Ajans

Bu haber 853 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI